Remek hangulatú húsvéti bál, baráti körben

Temesvár, 2013. március 31. - Húsvétvasárnap este a temesvári Ifjúsági Ház előcsarnokában került sor a 4+2 Asszinkron zenekar  baráti körének és a Kohézió Egyesület baráti körének a hagyományos húsvéti báljára.

A  kellemes hangulatú bálon, az alkalomhoz illően feldíszített teremben  több mint kétszáz temesvári és környékbeli szórakozott együtt a húsvét alkalmával. Töltötte együtt a húsvéti ünnepeket.

A hagyományhoz híven a hölgyek előtt minden asztalon kosarakban szebbnél - szebb festett és hímes tojás várta a locsolkodó férfiakat. Magyar népi szokás  szerint, a húsvéti locsolkodás  idén sem maradhatott el. Éjfél után, húsvét hétfő hajnalán  bejelentett locsolkodó versmondó vetélkedő volt a rendezvény csúcspontja, ahol kicsitől- nagyig minden korosztály képviseltette magát.

Három hölgyből álló zsüri az eredetiséget és a hagyományos locsolóverseket értékelte. Az ifjú korosztály képviselői az Osváth testvérek, Dávid és Patrik, Kis Róbert, Kele Dávid, voltak a legbátrabbak, ők törték meg a jeget, ezt a zsüri értékelte is, minden versenyző csokinyuszit és pirostojást kapott. A felnőttek kategoriájában nehezebb volt a rangsorolás, mert sok  hagyományos és eredeti vers hangzott el a verseny folyamán. A zsüri és a jelenlevők tetszését  Kacsó Ferenc saját költeménye nyerte el. Így ő, Tamás Péter jóvoltából, a Vinum Hungaricum adományát egy üveg aranyérmes bort és hímestojást vihetett haza.

Második helyezett a majlátfalvi Berár Sándor lett, valamint harmadik helyen Borzási Albert a zsüri hímestojással ajándékozta meg.

A többi jelenlevő férfi, húsvéthétfő első órájában megkezdhette a locsolkodást, régen vödörrel, frissen húzött kútvízzel locsolkodtak a fiúk- férfiak, ma már a meglocsolt hölgyek örömére illatos kölnivel történik - történt a locsolkodás, így éltetve és a jövő generéciónak továbbítva a húsvéti ünnepek hangulatát és hagyományát.

Tombola felajánlással támogatta a rendezvényt Tamás Péter. Jóvoltából hat szerencsés jelenlevő a Vinum Hungaricum egy-egy aranyérmes üveg borát nyerte tombolán, valamint a Csiky Gergely Állami Magyar Színház har darab két személyes szinházi belépőt ajánlott fel, ezek szerencsés nyertessei a színház legújabb előadásait nézhetik meg.

A kellemes, baráti társaságban megszervezett bál reggelig tartott.

Kacsó Ferenc verse így szólt:

Ősmagyar szokás

a húsvét másodnapi locsolgatás.,

Ki tömlővel, ki vödörrel

Ki meg szagos kölnivízzel.

Húsvétnak szép ünnepén

Áldassék a Jézus neve,

Keresztények örvendjetek

Ti is éltek most hát vele.

És az Isten, ki megérni

Adta már e szép ünnepet,

Adjon erőt, egészséget,

Hogy sok Húsvétot éljenek!

 

A majlátfalvi Berár Sándor locsolkodó verse:

Locsolkodni jöttem, illatos vízzel.

Örömet szerezni, tiszta, magyar szívvel.

Mert az élet nem állt meg, ott lebeg a fejünk felett.

Krisztus urunk feltámadt,

 Így én kellemes húsvéti ünnepet kívánok.

Szabad-e locsolkodni?

Sipos Ilona tudósítása.

 


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: