Nyári tábor Székelyvéckén, előadás Aradon


Székelyvécke, 2013. július 1 – 6. Nyári tábor az MVSZ tanulmányi kitüntetettjei részére.

Szövetségünk évek óta kitünteti azokat a magyar középiskolásokat, akik kiváló tanulmányi előmenetelükön túl az MVSZ Alapszabályában rögzített, és a magyar nemzet új meghatározásában is fő helyen említett értékeknek is megfelelnek. Régi terv valósult meg a tavaly, amikor két lelkes budapesti támogatónk Dr. Antal Balázs és Dr. Tihanyi István nagyvonalú adományából és gyűjtéséből lehetővé vált e kitüntetetteknek egy székelyföldi nyári táborba való meghívása.

A szervezés ugyan nehezen ment, mert az időpont (július 1-6.) sem volt a legalkalmasabb, továbbá a kitüntetetteknek egész sora időközben elvégezte tanulmányait és iskoláikon keresztül nem lehetett őket elérni, de a tábor mégis megvalósult.

Szövetségünk ötfős küldöttséggel vett részt, és minden nap magyarságtudományi előadásokkal gyarapították a szépreményű ifjak ismereteit. Az MVSZ elnökén kívül előadók voltak: Dr. Boór Ferenc, Borsos Géza, Bottyán Zoltán, Vetési Zoltán.

Magyarok Világszövetsége hírforrása


Arad, 2013. július 18. - Csütörtök délután az arad-belvárosi református templom imatermében tartott vetítéses előadással egybekötött könyvbemutatót a Székelyföldről szórványba költözött Vetési Zoltán, a temesvári Kohézió Egyesület alapító tagja, munkatársa.

Baracsi Levente lelkipásztor házigazdaként rövid áhítattal vezette fel az előadást, majd Ravasz László egykori püspök gondolatait idézte:

„Nem tudunk nagyobb változást elképzelni, mint a magyar sors megváltozását. (…) Ezeréves nemzeti erőinket, életünk örök, belső törvényeit kell még tisztábban, még hatalmasabban, a kétségbeesés mosolygó győzelmével kifejezésre juttatni.”

Vetési Zoltán Magyar kincsek, egyetemes értékek című könyve hét év munkájának a gyümölcse, egyfajta válaszkereső igényből született, számos magyarsággal kapcsolatos kérdésekre igyekszik választ adni.

„Kezdetben összefoglalóként indult kutatók, történészek, gondolkodók tanulmányaiból, előadásaiból összeállított gyűjtemény formájában. Igyekeztem tömören, érthetően bemutatni azon rejtett, de mégis könnyen felismerhető magyar értékeinket, melyeknek kereséséhez sok-sok időt kellene eltöltenie az érdeklődőnek” – nyilatkozta a szerző.

A vetített előadással – melynek címe Egyetemes ősnépi és keresztény értékrend, avagy mihez vagy kihez kell hűségesnek lenni – a könyv szerzője a hagyományos magyar értékrend lényegét vázolta fel, rámutatva annak közösséget megtartó erejére.

A jelenkor ifjú nemzedéke hajlamos legyinteni a múltra, elavultnak tekinteni azt, holott a múltban kell keresni a jövőbe utat mutató értékeket.

Mikor így merül fel a kérdés, hogy megmarad-e a magyarság a jövőnek, akkor nagyon fontos felismerni, hogy a magyarság az ősnépek hagyományait nagymértékben magában hordozza. Ezért is van, hogy a könyv első része a magyar nép történetét keresi, bogozza, hiszen ebben az ősmúltban lelhető meg az az értékrend, amelyről Ravasz László is beszélt, ami a jövőre megoldást adhat.

Az előadás főcíme meg is magyarázza az alcímet: mihez, kihez kell hűségesnek lenni? Ahhoz az egyetemes ősnépi és keresztény értékrendhez, ami a teremtéssel született a világra.

Vetési Zoltán előadásában rávilágított arra, hogy a világ a pusztulás felé halad, ennek megakadályozására a választ megtaláljuk a magyarság múltjában. Mielőtt azonban bármit is cselekednénk, fontos, hogy előbb felismerjük, és nevén nevezzük a dolgokat, aztán elkezdhetjük az okokat feltárni.

A szerző szerint a jelenlegi magyarság legnagyobb problémája az önismeret hiánya, mely maga után vonja az ebből fakadó értékrendvesztést. Az egyén után a közösség a társadalom alapja, viszont a közösséget csak a belső bizalom tartja fent. Ennek alapja a helyes, igaz önismereten alapuló közös értékrend és erkölcs.

„Tisztelettel ajánlom e könyvet önkereső embertársaim számára, hogy közösen járulhassunk hozzá magunk és világunk sajgó kérdéseinek megfejtéseihez, bajainak orvoslásához. Ez küldetés mindannyiunk számára még akkor is, ha a földi anyagiak homálya időlegesen hálót vet szemünkre” – mondta Vetési Zoltán.

A Magyar kincsek, egyetemes értékek című könyv bemutató előadása – érdekes, gondolatgazdag, tömör összefoglaló – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi szervezetének közreműködésével jött létre.

A közel két órás esemény után a szerző dedikálta a helyszínen megvásárolt könyveket.

Takács D. Ágnes, Nyugati Jelen


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: