Szórványkarácsony és mosolyvarázs a Kohézióval

 Temesvár, 2013. December 21. - A közösségépítő és jótékonysági tevékenységet folytató Kohézió Egyesület december 21-én, szombaton szervezte meg Szórványkarácsony című rendezvényét a temesvári Kós Károly Közösségi Központban. 

A hagyományos rendezvény keretében a Kohézió Télapója 35 hátrányos helyzetű magyarmedvesi, ötvösdi, szakálházi, temesvári és zsombolyai családból származó gyereket lepett meg névre szóló, németországi „keresztszüleiktől” kapott tartalmas ajándékcsomagokkal. További 100 hátrányos helyzetű család karácsonyi élelmiszercsomagot vehetett át az egyesület önkénteseitől, de a karácsonyi műhelyekben tevékenykedő több tucat gyerek is talált ajándékot a szépen feldíszített karácsonyfa alatt. Az önkéntes szülők irányításával működő karácsonyi kézműves műhelyekben karácsonyfadíszek, a karácsonyi asztalra való asztali díszek, gyertyatartók, képeslapok készültek. Idén is nagy népszerűségnek örvendett Kiss Pál vöröscsárdai mesterszakács mézeskalács-készítő műhelye, ahol mesebeli mézeskalács-házikók készültek a gyerekek és a csákovai öregotthon lakói számára.

Sipos Ilona, a Szórványkarácsony a Kohézióval rendezvény fő szervezője a Nyugati Jelennek elmondta: a karácsonyi ajándékosztás az ősszel elkezdett humanitárius tevékenységsorozat betetőzése, amely 2009 óta a hamburgi TEMAH Egyesület szociális csoportjának támogatásával zajlik. A Kohézió által szervezett jótékonysági bálok bevételéből és a hamburgiaktól kapott adományokból állnak össze a karácsonyi ajándékcsomagok, családi élelmiszercsomagok, amelyek idén több mint száz hátrányos helyzetű család karácsonyát gazdagították.

„A Varázsolj mosolyt az arcokra akciónk keretében az idén is ellátogatunk a csákovai öregotthonba – nyilatkozta lapunknak Sipos Ilona – ahol hattagú ifjúsági csoportunk karácsonyi zenés-verses műsorával felköszöntjük az öregotthon lakóit. A karácsonyi műhelyekben készült mézeskalácsokkal, karácsonyi asztali díszekkel és ajándékocsomagokkal ajándékozzuk meg az öregotthon lakóit és a csákovai gyerekeket.”

A Kohézió Egyesület évről évre bővülő jótékonysági akcióival, a hamburgi TEMAH-csoport munkatársai, az egyesület baráti köre, lelkes fiatalok és önkéntesek hozzájárulásával, a nehéz sorsú többgyermekes magyar családok támogatásával segíti a bánsági szórványközösségek megmaradását.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen

 Kiskarácsony, nagykarácsony

Kissé nehéz írásban úgy tükrözni a karácsony hangulatát, hogy az esemény, a rendezvény, amelyről szó esik, még az ünnep előtt zajlik, mire azonban az ol­vasók az újságot kézhez kapják, már a szilveszterre, az új esztendő köszöntésére készülünk. Ami az újságíró dolgát mégis megkönnyíti, az a karácsony üzenete, varázsa, amely az ünnep eltelte után sem illan el, mivel vannak – so­kan! – akik megosztják, to­vább­adják azt, és az év többi nap­ján is ebben a szellemben te­vé­kenykednek.

December 21-én délelőtt a Kós Károly Közösségi Központ­ban ünnepváró készülődés kellős közepébe csöppent az oda betérő gyer­mek és felnőtt. A temesvári Kohézió Egyesület nyilvántartásában szereplő szülők és gyerme­kek, valamint az egyesület tevékenységét támogató fiatal és felnőtt önkéntesek szorgoskodtak itt, és kezük alól ötletes, aranyos-ezüstös asztali vagy ajtódíszek, üd­vözlőlapok, karácsonyi gipszfigurák, gyertyatartók kerültek ki.

Akik pedig az édességeket kedvelik jobban, jellegzetes ka­rá­csonyi mézeskalácsfigurákat díszíthettek színes cukormorzsával. Az ő asztalukon állt a mesébe illő mézeskalács házikó is, amely Kiss Pál szakács ügyességét dicsérte. – Ez a második ko­héziós karácsonyom a Kós Ká­roly Közösségi Központban, a há­zikót még tavaly készítettem. Egy napig „építgettem”, hiszen minden egyes része, oldala, teteje, külön-külön lapból áll, ezeket illesztettem végül össze. Ahol ke­vésnek bizonyult a tojáshabból és cukorból kevert „habarcs”, fogpiszkálóval is megerősítettem a falakat. Alapanyagként ezúttal kicsit keményebb masszát kevertem, hiszen mivel a mézeskalács két-három nap múlva megpuhul, a házikó bizony összedőlt volna. Idén mintegy kétszáz darab mé­zes­kalács figurát sütöttem, me­lye­ket a gyermekek, köztük a fiam, Kevin is, nagy gonddal és fantáziával díszítenek. Aki pedig felnőtt fejjel fog hozzá a díszítéshez, egy idő után meglepve ta­pasztalja, hogy lélekben megfiatalodik, ismét gyermekké válik. Ez a karácsony egyik varázsa – mon­dotta Kiss Pál, aki azt sem tit­kolta, hogy a jövőben még többet szeretné támogatni a Kohézió csapatát.

Közben Sipos Ilona, a Kohé­zió Egyesület egyik alapító tagja, valamint Czank Hajnalka és Len­ke, Nemes Kinga, Wolf Osz­kár, Bika Mária, Nagy Zoltán önkéntesek irányításával a többi asztalnál is javában folyt a munka: a gyermekek rajzoltak, színeztek, gömbökből, fenyőágból, szalagokból, masnikból hangulatos asz­tali vagy ajtódíszeket készítettek, amelyeket ajándéknak szántak.

- Délután négy órakor az egyesület ifjúsági csoportjával Csákon, az ottani Caritas szervezet idősek és gyermekek szociális központjában adunk elő karácsonyi mű­sort Varázsolj mo­solyt az ar­cokra címmel. Az ott la­kók szá­mára készülnek a ka­rácsonyi díszek, a gyer­me­kek­nek pedig ajándékcsomagot vi­­szünk – tájékoztatott Sipos Ilo­na, aki a Ko­hé­zió egyesület idei karácsonyi te­vékenységét ismertetve elmondotta: a különböző jótékonysági bálok, továbbá a TEMAH hamburgi csoport támogatásának kö­szönhetően az elmúlt hetekben kö­zel százötven tartalmas karácsonyi csomagot osztottak ki. Ezzel párhuzamosan működik az úgynevezett keresztszülő program, amelynek folytán ugyancsak németországi támogatóktól harmincöt gyermek kap névre szóló karácsonyi csomagot.

- Az elmúlt hetekben a se­gély­adományok kiosztásával fog­lalkoztunk. Egyesületünk hu­manitárius tevékenységét évről évre mind nagyobb mértékben si­kerül bővíteni. Kiépült egy hálóként működő rendszer, a­melynek keretében baráti körünk és a lelkes önkénteseink által több településre juttattunk adományokat, számos rászoruló családnak biztosítva ezzel támogatást. Így jutottunk el idén Ma­gyar­medvesre, Szakálházára, Zsombolyára, Ötvösdre, József­szállásra, Csenére, Temesfalvára. Ez volt a karácsonyi akciónk első része. A második a mai, Szór­ványkarácsony elnevezésű rendezvény, amelynek keretében kicsik és nagyok várják örömmel az angyalt. A kohéziós karácsony záróakkordja pedig a már említett csáki kiszállás. A tevékenység azonban korántsem zárul le itt. Januártól új projekten dolgozunk, egy településeket összefogó sportrendezvény, labdarúgó bajnokság szervezésén, amelyen a magyar iskolák tanulói, valamint a fakultatív magyar oktatásban résztvevő gyermekek és fiatalok vesznek részt – tájékoztatott Sipos Ilona.

Közben a Kós Károly Kö­zösségi Központban egyre többen gyülekeztek, a mintegy hetven résztvevő izgatottan várta a Télapót, akit idén Sipos Róbert és Nemes András kalauzolt el a Kohézió egyesület karácsonyi rendezvényére.

Sipos Enikő, Temesvári Új Szó


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: