Kánikulai kalákában a Kohézióval - 2017

Zsombolya, 2017. július 31 – augusztus 5

Augusztus első hetében Zsombolyán több mint negyedszáz tehetséges fiatal vett részt a Kohézió Egyesület szervezte Kaláka XIII. hagyományőrző kézműves táborban. A tábor célja a hagyományos kézműves tevékenységek elsajátítása és gyakorlása volt.

Sipos Ilona táborszervező a Nyugati Jelen olvasói számára összefoglalta a XIII. Kaláka tábor eseményeit.

– A délelőtti tevékenységekre a temesvári Bartók Béla Líceum és a Gerhardinum Katolikus Líceum diákjai, a megye több településéről érkezett, a Kohézió Egyesület által támogatott tehetséges, tanulni vágyó fiatalokon kívül bejártak a zsombolyai gyerekek is. A fiatalokkal munkacsoportokban dolgoztunk, minél több természetes anyagot használva gyakoroltuk a hagyományos magyar kézműves foglalkozásokat: bútorfestést, üvegfestést, gyöngyfűzést, bogozást, nemezelést, gyékényfonást, fafaragást.

Lázár Éva gyékényfonó mester és oktató, a tábor visszajáró vendége és barátja, a mi Éva nénink irányításával a kezdők megismerkedtek a gyékénnyel, a gyékényfonás alapjaival és technikájával, a haladók a Kaláka táborok visszajárói pedig, egyéni tárgyakat szőttek-fontak. A fiúk is ügyeskedtek, Csaba bácsi velük a fafaragást gyakorolta, ez alkalommal a kéregfaragáson volt a hangsúly.

Ötletesnél ötletesebb, népi motívumokkal díszített tárgyak kerültek ki a gyerekek kezeiből, az elkészült tárgyakat egy állandó tárlat keretében kiállítottuk, így a szülők és az érdeklődők is láthatták, mit tanultunk és alkottunk egy héten át.

A tikkasztó melegben a kikapcsolódás sem maradt el. A táborozók meglátogatták a termálvizes strandot, valamint táborzáró ajándékként a gyerekeknek és oktatóknak egy kirándulásban volt részük, ismerkedve a város jellegzetességeivel, a híres Futok negyeddel és a katolikus templomával, mely megőrizte hajdani arculatát. A szabadidő hasznos eltöltése érdekében egyik délután a táborba látogatott Vetési Zoltán, a Kohézió Egyesület egyik alapítója, aki a Magyar erkölcstan a gyakorlatban sorozat keretében a mindennapokból merítve érdekes előadást állított össze, „Gondolkodom, mert vagyok” címen.

„Hisszük, hogy a látottak-hallottak maradandó élményt jelentenek minden résztvevő számára” – nyilatkozta lapunknak Sipos Ilona.

A kézműves és egyéb tábori tevékenységekhez szükséges anyagi eszközök beszerzését a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A tábor valamennyi résztvevője oklevelet, kohéziós pólót és kitűzőt, valamint kis ajándékcsomagot kapott.

 

Sipos Ilona táborszervező beszámolója, Nyugati Jelen, Heti Új Szó






















Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: