Szórványkarácsony a Kohézióval

Temesvár, 2012. december 22. - December 22-én, szombaton zsúfolásig megtelt a Kós Károly Közösségi Központ nagyterme, ahol szépen feldíszített karácsonyfa, ízlésesen becsomagolt, névre szóló ajándékcsomagok, családias hangulatú karácsonyi kézműves műhelyek várták a Szórványkarácsony a Kohézióval című hagyományos rendezvény résztvevőit. 

Az ünnepi díszbe öltözött teremben zajló kézműves tevékenységek során, önkéntes szülők irányításával, karácsonyi képeslapokat, karácsonyfára és az ünnepi asztalra kerülő egyedi díszeket készítettek az egyesület nyilvántartásában szereplő családok gyerekei és a többi érdeklődő. A karácsonyi készülődés szenzációja a mézeskalács-készítő műhely volt, ahol a vöröscsárdai Kiss Pál főszakács és felesége, Ibolya avatták be a gyerekeket a mézeskalácssütés és -díszítés rejtelmeibe. A karácsonyi rendezvény keretében több mint száz tartalmas ajándékcsomagot osztottak ki a Kohézió Egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű családok gyerekei és az egyesület által támogatott Temesvár környéki magyar szórványközösségek gyerekei között.

Sipos Ilona, a Szórványkarácsony szervezője lapunknak elmondta: a karácsonyi ajándékosztás az októberben elkezdett humanitárius tevékenységsorozat betetőzése. A Kohézió Egyesület 2009 óta működik együtt a hamburgi TEMAH Egyesület szociális csoportjával, amely az idén is 14 tonna adományt küldött a bánsági magyar szórványközösségek megsegítésére. Az adományok immár előzetes beszélgetések és pályázatok alapján, névre szólóan érkeznek konkrét célokra és konkrét családok megsegítésére. „Annyira kifejlődött ez a tevékenységünk, hogy már nemcsak az egyesületünk nyilvántartásában szereplő családok részesülnek adományokban, hanem hálózatszerűen mi is juttatunk adományokat az újmosnicai református gyülekezetnek, a magyarmedvesi katolikus egyháznak, temesfalvai magyarjainknak, az Új Ezredév református gyülekezetnek, de összekötő embereink által küldünk Temesságra és Győrödre is adományokat” – mondta Sipos Ilona. – „A szórványközösségeinkben immár nemcsak a sokgyerekes családokat támogatjuk, hanem segítségre szoruló idős embereket is megszólítunk, akik németországi támogatóinktól járókereteket, mankókat és egyéb orvosi segédeszközöket kapnak, kinek mire van szüksége. Ma délután a Kohézió Egyesület ifi csoportjával a Varázsolj mosolyt az arcokra című akciónk keretén belül a csákovai öregotthonba látogatunk el, ahol zenés-énekes műsorral felköszöntjük az öregotthon lakóit és a csákovai gyerekeket. Évek óta szervezzük ezt az akciót és örvendek, hogy ifjúsági csoportunk szívesen bekapcsolódik ebbe a programunkba!”

A Kohézió Egyesület áldásos emberbaráti tevékenységével évről évre hátrányos helyzetű sokgyerekes magyar családokat, nehéz helyzetben lévő magyarokat segít a hamburgi TEMAH csoport munkatársai, az egyesület baráti köre, lelkes fiatalok, önkéntesek támogatásával, mosolyt varázsolva az arcokra, segítve szórványközösségeink megmaradását és magyarságtudatának megőrzését.

Nyugati Jelen, 2012. december 26












Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: