Farsangi jótékonysági bál

Temesvár, 2012. február 11. - Az eltelt majdnem egy évtizednyi idő alatt, helyi íratlan szabállyá vált számtalan temesvári és környékbeli család, kisközösség számára, hogy a “Sipos Icu -majd a Kohézió Egyesület -, báljába” kötelező elmenni. Az egyesület jó hangulatú, kellemes kikapcsolódást biztosító vidám rendezvényei, a szórakozva segíteni nemes szándékkal meghirdetett farsangi vagy szüreti bálak évről-évre töretlen népszerűségnek örvendenek. A közösségi segítőkészség eredménye sem elhanyagolható: számos gyermek és családja részesült támogatásban a bálozók felajánlásainak köszönhetően, más rendezvények bevételéből több család tűzifa-gondját enyhítették a Kohézió Egyesület munkatársai, máskor pedig válságos helyzetbe került családok számára biztosítottak létfontosságú műszaki kellékeket.
Legutóbb az egyesület jóvoltából és a 4+2 Asszinkron zenekar közreműködésével kétszázötvenen vettek részt a hamisítatlan farsangi mulatságon, ahol mintegy harminc résztvevő jelmezben jelent meg. Életkorukat tekintve a négyévesektől a hetvenötödik életévüket taposókig minden korosztály képviseltette magát a jelmezek felvonulásán, amelynek egyik erőssége volt, hogy a maskarások többsége, a ruhakölcsönzés helyett előnyben részesítette a saját készítésű maszkokat. Az eredeti ötletek népi hagyományokat, mesealakokat keltettek életre, a régióra jellemző kulturális sokszínűség jegyében. A kicsik kalózoknak, lovagoknak, tündéreknek és boszorkányoknak, bohócnak, cicának és kutyusnak öltöztek, a fiatalok vőfélyeket, cigánylányt és hercegnőt, nyomkereső indiánt alakítottak, a felnőttek között volt egy svábul beszélő, bőrnadrágos tiroli csapat, fehér parókás bíró, paradicsommadár és Csizmás kandúr, de olyan is, aki dugóhúzónak “öltözött”. Az ügyesebb maszkok az álarcot illusztráló verssel, szöveggel, vidám történettel szórakoztatták a bálozókat. Nagy derültséget váltott ki a Kohézió Egyesület Baráti Körének csapata, amely a napi trendekhez igazodva a (papucs)férjek egyenjogúságáért, a nőuralom ellen tüntetett, látványos transzparensekkel felszerelkezve. Valamennyi maszkot oklevéllel és meglepetésajándékkal díjaztak a rendezvény szervezői.
A farsangi műsor kellemes meglepetése volt Vass Hunor, a Temesvári Népművészeti Iskola hegedű szaka végzősének kiválóan interpretált népdalcsokra, illetve a születésnapjukat ünneplő bálozók közös köszöntése. Sipos Ilona, a Kohézió Egyesület munkatársa elmondta, hogy “Az idei farsangi bál bevételéből az egyesület szociális programjában résztvevő hátrányos helyzetű gyermekek és családok életfeltételeinek javítását támogatjuk, illetve húsvéti élelmiszercsomagok öszeállításával és kiosztásával segítjük az illető családokat. Ezúton is megköszönjük segítőinknek, az Ifjúsági Ház vezetőségének, Boga Anucin igazagtónak, a Temes megyei Tanfelügyelőségnek, egyesületünk Baráti Körének a támogatást, illetve köszönetet mondunk Gagyi Kinga munkatársunknak és lelkes ificsapatának, akik a terem díszítésében és berendezésében nyújtottak segítséget. A Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, a HETI ÚJ SZÓ, a Nyugati Jelen és a Corvin Kiadóknak, a Temesvári Nőszövetségnek, a hamburgi TEMAK csoportnak és dr. Sütő Udvari Magda fogorvosnőnek a tombola felajánlásaikért, melyeknek köszönhetően a szerencsés nyertesek értékes nyereményekkel térhettek haza.”












Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: