Előadások a Partiumban - Érmihályfalva

Érmihályfalva, 2013. január 27. - A temesvári Kohézió Egyesület és a nagyváradi Szent László Egyesület szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával Magyar kincsek, emberi értékek címmel tartott előadást vasárnap délután Vetési Zoltán.

A temesvári Kohézió Egyesület és a nagyváradi Szent László Egyesület szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával Magyar kincsek, emberi értékek címmel előadással egybekötött könyvbemutatóra került sor vasárnap délután az EMNT helyi irodájában.

Az előadáson mintegy kéttucatnyi érdeklődő előtt Vetési Zoltán, a Kohézió Egyesület egyik alapítója, a közösségek szerves működésrendjét vázolja fel.

A vendéget és a hallgatóságot Molnár Zsolt, az iroda munkatársa köszöntötte, majd Vetési Zoltán megkezdte 37 vetített képpel kiegészített előadását.

Elöljáróban elmondta, hogy 35 éve került Székelyföldről Temesvárra. Korábban az RMDSZ temesvári információs irodájában is dolgozott, de szerinte "megváltoztak a dolgok", aztán 2009-ben alapították a Kohézió Egyesületet.

Az eltelt évtizedekben sok kisebb közösség feloszlásának volt tanúja, ez indította arra, hogy műszaki végzettsége ellenére a személyiség- és közösségfejlesztés összefüggéseinek kutatásába kezdjen. Az előadáson elhangzottak szerint előbb elemi emberi szinten tisztázni kell az igazság-hamisság, illetve a jó-rossz fogalmak kérdését, és csak ezek után lehet közösségépítésben gondolkodni. Hosszútávon minden közösséget csak a belső bizalom tart meg, melynek alapja az igaz önismereten alapuló helyes és közös értékrend és erkölcs. Ezeket az értékeket az előadó szerint gyerekeink a magyar népmesékből tanulhatják meg már idejekorán.

Vetési Zoltán úgy vélte, hogy a világ gondjai a megalkuvásra és a zsarnokságra vezethetők vissza. Párhuzamot vont a természetben és a társadalomban tapasztalható egyensúly között, igaz, utóbbi gyakran felborul, éppen az értékrend és az erkölcs szabályainak semmibevétele miatt. 

ermihalyfalva. ro


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: