Fergeteges jókedv, ötletes jelmezek a Kohézió jótékonysági bálján

Temesvár, 2013. február 9. - Több száz temesvári és környékbeli magyar mulatott együtt vasárnap hajnalig a Kohézió Egyesület hagyományos farsangi bálján, amelyre az Ifjúsági Ház előcsarnokában került sor február 9-én, szombaton. 

A rendezvény vendégei között volt Molnár Zsolt, az RMDSZ decemberben megválasztott parlamenti képviselője. A jó hangulatot és a talpalávalót a népszerű 4+2 Asszinkron zenekar biztosította.

A bál résztvevőit a Kohézió Egyesület nevében Sipos Ilona köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a rendezvénynek kettős célja van: a farsangi hagyományok ápolása és a jótékonyság. „Szórakozva segíteni elképzelésünket összekötjük az adományozással, a bál bevételéből húsvéti élelmiszercsomagokat állítunk össze hátrányos helyzetű családok számára és a nyár folyamán szociális tábort szervezünk.” – mondta Sipos Ilona.

Az igazi farsangi bolondozás éjfélkor kezdődött, amikor beöltöztek és felvonultak a szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb maszkok. Évről évre több résztvevő öltözik „maskarába” a Kohézió farsangi bálján, idén mintegy hatvan, 4 és 70 év közötti gyermek és felnőtt vett részt a látványos farsangi felvonuláson. A kicsik körében a mese- és rajzfilmhősök voltak a legnépszerűbbek. A felnőtteknél igen változatos volt a paletta: cigánylánytól, boszorkánytól és kalóztól a fáraóig és Mata Hariig sok ötletes jelmez volt. Nagy derültséget váltott ki a bika, aki tarka tehénnek látszott, de a legnagyobb sikert az Apácák a pácban című vidám jelenet szereplői aratták, akik történetet is költöttek az apáca és arab sejk jelmezekhez. A zsűri javaslatára a farsangi felvonulás valamennyi résztvevője oklevelet és ajándékot kapott a szervezőktől.

A hagyományos tombolasorsoláson többek között a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a dévai Corvin Kiadó, a Heti Új Szó, a Nyugati Jelen napilap és Hajdú Gyöngyi által felajánlott ajándékokat is kisorsolták. A Nyugati Jelen temesvári szerkesztősége által felajánlott könyvcsomagot nyert a temesvári Kiss Albert, Makkai Tünde és Nemes András. A Kohézió Egyesület hajnalig tartó jótékonysági bálját a fergeteges jókedv jellemezte.

Pataki Zoltán – Nyugati JELEN

Jótékonyság a Kohézió jegyében

A Kohézió Egyesület alapításától eltelt néhány esztendőt végigtekintve, nehezen lehetne megszámolni hányadik jótékonysági rendezvényét szervezi. Jótékonysági bálok, művelődési rendezvények, szociális táborok szervezése, kézműves tevékenységek kicsik és nagyok számára, külföldi támogatásból származó élelmiszercsomagok, és ruházati cikkek kiosztása, válságos helyzetben levő családok megsegítése, mind az egyesület napi tevékenységének velejárói, Sipos Ilona az egyesület egyik vezetője és önkéntes csapata dicséretes módon tesz eleget az önként felvállalt, és a társadalmi kohéziót elősegítő kihívásoknak. A Kohézió Egyesület által szervezett szüreti és farsangi bálok immár a temesvári közösségi élet szerves részét képezik, az elmúlt hétvégén megszervezett jótékonysági szüreti mulatság újabb sikerként könyvelhető el.

“Az idei szüreti bálon résztvevő mintegy háromszáz bálozó Temesvárról és vidékről, magyarok és nem-magyarok részvételükkel bizonyították, hogy a társadalmi kohézió e formában is működhet: a résztvevők a szüreti hagyományaink felelevenítése mellett, a 4+2 ASSZINKRON zenekarnak köszönhetően kiválóan szórakozva vállalták fel a hátrányos helyzetben levő családok megsegítését – mondta Sipos Ilona –, ugyanis tűzifa vásárlásával és eljuttatásával, illetve karácsonyi csomagok készítésével és kiosztásával kívánunk segíteni a rászoruló családokon. Ezúton is megköszönjük támogatóinknak, a hamburgi TEMAH-csoportnak, a Temes Megyei Tanfelügyelőségnek, az Ifjúsági Ház vezetőségének, Boga Anucin igazgató úrnak, a dévai Corvin Kiadónak, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház vezetőségének az önzetlen támogatást.”

A vidám rendezvény során a bálon résztvevők gyermekei és az egyesületben tevékenykedő fiatalok színes szüreti hagyományokra alapuló műsort mutattak be, majd a tombolahúzáson, az önzetlen támogatóknak köszönhetően, sokan értékes nyereményekkel térhettek haza.

A Kohézió Egyesület szüreti jótékonysági mulatságát megtisztelte jelenlétével a hamburgi székhelyű Temeswar-Arbeitsgemeinschaft Hamburg (TEMAH)  tíztagú küldöttsége, Manfred Ehm diakónus vezetésével, akik visszajáró vendégek Temesváron, a Kohézió Egyesület állandó támogatói, akik idén is gyűjtést kezdeményeztek a temesvári egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetben lévő családok megsegítésére. Manfred Ehm úr, a TEMAH vezetője rendkívül gyümölcsözőnek tartja a temesvári karitatív tevékenységet folytató szervezetekkel, közöttük a Kohézió Egyesülettel, való együttműködést: “A Kohézió Egyesülettel való kapcsolatunk néhány évvel ezelőtt kezdődött, szintén egy jótékonysági szüreti mulatságon, de egyesületünk, közvetlenül a romániai forradalmat követően, segítséget nyújtott több temesvári intézménynek. Ezerkilencszáz kilencvenegyben a temesvári Gyermekkórház számára rengeteg felszerelést, berendezést és számtalan betegség kezelésére tekintélyes mennyiségű gyógyszert adományoztunk. Hozzájárultunk a kórház új épületének felépítéséhez úgy anyagiakkal, mint hathatós lobbyzással, amelynek az lett az eredménye, hogy a német kormány támogatta az új szárny felépítését. Rendszeresen támogatjuk a szellemi fogyatékos gyermekeket gondozó Speranta egyesületet, nagyon jól együttműködünk az bánsági ortodox érsekség és a Krassó- Szörény megyei evangélikus gyülekezetek keretében tevékenykedő szociális intézményekkel szociális programok lebonyolításában. A nagycsaládok megsegítése, helyenként az orvosi ellátás javítása is kötődik a romániai tevékenységünkhöz. 1995-től támogatjuk tehetséges romániai gyermekek tanulmányait, akikkel ma is kapcsolatban állunk. Tevékenységünk központjában a szükségben levő ember áll, nemzetiségre, fajra, vallásra való különbség nélkül. Ez fogott meg bennünket legelőször a Kohézió Egyesület és Sipos Ilona tevékenységében is, nevezetesen az, hogy a temesvári egyesület nem csak élelmet biztosít a támogatottaknak, hanem mindent megtesz annak érdekében, hogy a gondozásukban levők lehetőséget kapjanak arra, hogy megálljanak önmagukra támaszkodva, elősegítik a válságban levő emberek újra beilleszkedését a társadalomba. Szintén figyelemre méltó az, hogy nagyon sok tevékenységet önkéntes munkával végeznek el az egyesület tagjai, ami olyan megvalósításokra biztosít lehetőséget, amelyeket máskülönben jelentős beruházással lehetne csak elérni. Mi ezért támogatjuk például a nyári szociális táborok megszervezését. Egy másik általunk nagyraértékelt program a névre szóló keresztszülő-program, amely számos itteni gyermeknek biztosít tanulási lehetőséget. A Kohézió Egyesület szociális-nevelési programjai teljesen illeszkednek az egyesületünk támogatási stratégiájába, nagyon jó az együttműködés és a kommunikáció, ezért folytatni kívánjuk.”

Makkai Zoltán - Heti Új Szó


























Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: