Előadások a Székelyföldön - Kovászna

Kovászna, 2013. február 21. -

Értékeinkről mindenkinek - Elfeledett egyetemes igazságok nyomában -

(Vetési szerint az igazság, a kegyelem és a törvény a magyarság lételeme)

 

A Kovászna Belvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében Vetési Zoltán, a temesvári Kohézió Egyesület egyik alapítója csütörtökön vetített képes előadással egybekötött könyvbemutatón beszélt a közösségépítés alapjairól, és az egyetemes emberi értékek fontosságáról a fürdővárosi közönségnek.

A helyi Fábián Ernő Népfőiskola meghívására érkezett, a (Székelyföldről) 35 éve elszármazott Vetési Zoltán elmondta, hogy a 2009-ben létrehozott Kohézió Egyesület főként közösségépítéssel foglalkozik. Szerinte a degeneráció egyik oka, hogy hiányzik a felek közötti kommunikáció, és az alapértékek sincsenek lefektetve, azaz nincs meg a közös cél és a hangnem, s e hiányosságok miatt a felek gyakorlatilag párhuzamosan elbeszélnek egymás mellett, legyen szó akár a politikáról is.

Vetési úgy véli, hogy a magyar közösségnek tisztában kellene lennie a saját, igaz önismeretével, azaz a múlt és az értékrendi hagyományok ismeretével, melyek oly régóta a magyar nemzet sajátosságait képezik, hogy már a népmeséinkben, mondáinkban is fellelhetőek e tanítások. Az igazság, s az igazságért való küzdelem mindig is a magyarság sajátossága volt, de e tulajdonságunkat, sajnos, mostanra figyelmen kívül hagytuk.

A közösségépítéssel foglalkozó vetített képes előadás nyomatékosításaként Vetési Zoltán a Kohézió Egyesület által kiadott, hét év munkájából készült Magyar kincsek, egyetemes értékek című könyvét is bemutatta.

A kötet lényegében a magyar önismeret és az értékrendszer fontosságáról szól, és kifejti, hogy a magyarság olyan tudáshalmazzal rendelkezik, ami nem csak a magyaroknak, de világ számára is megoldást kínálhat a válságba jutott közösségi életek felélesztéséhez. A szerző a könyvében ki is fejti, hogy az értékrendnek van egy minőségi, isteni eleme is, ezért az embernek az igazságos magatartást elsősorban Istennel, majd önmagával és a közösséggel szemben kell tanúsítania.

Vetési szerint a Szent Korona központi üzenete: igazság, kegyelem, törvény felfedezhető a magyarság testvérnépénél, a pártusoknál is, ugyanis ők fektették értékeiket e három tulajdonságra, de ha valaki ellenszegült, akkor a törvényt, vagy a szablyát (szabályt) alkalmazták, így maradt fenn a birodalmuk 500 éven át.

A pártusokéhoz hasonló magatartásra utalnak a székely kapun található vendégváró szövegek is, melyek szerint, ha valaki tiszta lélekkel jön, azt szívesen látják, ám ha rosszban sántikál, akkor furkós bottal fogadják.

Székely Hírmondó  - Értékeinkről mindenkinek


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: