A magunk és világunk sajgó kérdéseiről

Székelyudvarhely - „Minden közösséget hosszú távon csak a belső bizalom tart meg. Ennek alapja az igaz önismereten alapuló helyes és közös értékrend és erkölcs lehet” – vallják a közösségépítés céljával 2009-ben létrehozott Kohézió Egyesület alapítói.

Egy vetített képes előadássorozat keretén belül Vetési Zoltán, az egyesület egyik alapítója a közösségek szerves működésrendjét vázolja fel. A program célja a közösségi bizalom építése és az összetartás, összetartozás erősítése. Ehhez a hagyományos magyar értékrend lényegét kívánja felvázolni, annak közösséget megtartó erejére mutat rá. Szorosan kapcsolódik az előadáshoz a Magyar kincsek, egyetemes értékek című könyv bemutatása, melynek szerzője az előadó, és kiadója a Kohézió Egyesület.

„Válaszkereső igényből született ez a könyv. Kezdetben összefoglalóként indult, kutatók, történészek, gondolkodók tanulmányaiból, előadásaiból összeállított gyűjtemény formájában. Böngészésük közben jöttem rá, hogy semmit nem tudunk azon értékeinkről, melyekről hivatalos oktatásunk hallgat. Szabad időnk viszont kevés van a hiányok pótlására. Éppen ezért igyekeztem tömören, érthetően bemutatni azon rejtett, de mégis könnyen felismerhető magyar értékeinket, melyek kereséséhez sok-sok órát kellene eltöltenie az érdeklődőnek. Felgyorsult korunk amennyi időt hagy még számunkra, azt érdemes rászánni, hogy mi magunk fedezhessük fel a régi-új csodás dolgokat. (…) Hasonló törvényszerűségeket fedezhetünk fel a magyar kultúra elemeiben is. E kincsek a magyarság múltjából jönnek, de nem ósdiak, annyira örök érvényűek, hogy még a jövőre is megoldást adnak, és nemcsak a magyarság jövőjére, de az emberiségére is. Nagy szavak ezek – vallja a szerző –, de a kételkedés a továbbgondolkodó erénye.”

Vetési Zoltán Székelyudvarhelyen született 1956-ban, a Tamási Áron Gimnáziumban érettségizett, majd a Temesvári Műegyetemen villamosmérnöki oklevelet szerzett. Korábban mérnöki munkaköröket töltött be (Élesd, Temesvár), 1993 óta magánvállalkozó, illetve aktív részvevője a Temes megyében élő magyarok kulturális és politikai életének. Az utóbbi években főként a magyar és az emberi sorskérdések, a közösségi szinten létrejövő és megnyilvánuló emberi kapcsolatok foglalkoztatják. Ebben a folyamatban nemcsak elemzőként, hanem a kohézió gerjesztőjeként is tevékenykedik. A közösségépítő szakember vetített képes előadása és A magyar kincsek, egyetemes értékek című könyvének bemutatója – amely része egy székelyföldi előadókörútnak – a tegnapi székelykeresztúti bemutatkozást követően ma este 6 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi városi könyvtárban.

Simó Márton

Udvarhelyi Híradó, Művelődés rovat, Csütörtök, 2013. február 28.


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: