A Kohézió farsangi jótékonysági bálja

Temesvár, 2014. február 5. - Teltház mellett tartották meg február 15-én, szombaton a temesvári Ifjúsági Ház előcsarnokában a Kohézió Egyesület hagyományos jótékonysági farsangi bálját, amelynek híre már a határokon túlra is eljutott. 

A jó hangulatot és a talpalávalót ezúttal a népszerű 4+2 Aszinkron zenekar biztosította. A bál sok száz résztvevőjét, a Temesvárról és környékéről, Budapestről és Szegedről érkezett vendégeket Sipos Ilona köszöntötte a szervezők nevében. „Farsangi bálunknak kettős célja van: a farsangi hagyományok ápolása, és a rászorulók megsegítése. A szórakozva segíteni elképzelésünket összekötjük az adományozással. Egyesületünk egyik felvállalt célkitűzése közé tartozik a segítségnyújtás és a hátrányos helyzetben lévő családok segélyezése. A bál bevételéből Önök az egyesület szociális programjaiban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekek és családok életfeltételeinek javítását támogatják. Ez alkalommal húsvéti élelmiszercsomagokat fogunk összeállítani a bevételből” – mondta köszöntőjében Sipos Ilona. A jótékonysági bál megszervezését helyi magyar vállalkozók és intézmények is támogatták. A Nyugati Jelen temesvári szerkesztősége három könyvcsomagot ajánlott fel a tombolasorsolásra, amelynek bevételét szintén jótékonysági célokra fordították a szervezők.

A farsangi bál fénypontja, mint minden évben, a jelmezek felvonulása volt. A gyermekek körében a mesebeli hercegnő, királykisasszony, lovag, csárdáskirálynő jelmezek voltak a legnépszerűbbek, de akadt Minnie egér, bohóc, majom, pillangó, sellő, nindzsa, sőt, befőttesüveg is! A felnőttek előszeretettel bújtak tiroli és bajor viseletekbe, a bánsági sváb hagyományokat felelevenítve, de volt Minnie egér és a ló évére tekintettel egy táltos paripa is részt vett a felvonuláson. A Kohézió Egyesület Baráti Köre az Aranylakodalom… ha lesz! című vidám jelenettel lepte meg a farsangi bál közönségét. A maszkok eredetiségét, kreativitását a Domschy Csilla, Gagyi Kinga, és Szabó Albert összetételű szakértő zsűri értékelte. A szervezők jóvoltából a látványos felvonulás egyetlen résztvevője sem maradt oklevél és ajándék nélkül.

A fergeteges hangulatú farsangi mulatság közönsége hajnalig táncolt a 4+2 Aszinkron zenekar változatos, minden korosztályt és igényt kielégítő muzsikájára.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen

Fergeteges farsang a Kohézióval 

Ötéves fennállása alatt, a te­mes­­vári Kohézió Egyesület mun­ka­társai, önkéntesei letették a vok­sukat a sokirányú segítségnyújtás, a rászoruló családok istápolása mellett, ugyanakkor a hagyomá­nya­ink ápolását is fontosnak tart­ják. Nyaranta hagyományápoló kéz­művestáborokban ismerked­hetnek a fiatalok a legkülönfélébb, mára sok helyen elfeledett tevé­keny­ségek fortélyaival, és az egye­sület által megszervezett jóté­kony­sági szüreti és farsangi mulatságok is a hagyományápolás és az ön­zetlen segítségnyújtás szellemében kerülnek megszervezésre. Temes­váron a Kohézió egyesületnek kö­szönhetően sokan részesülhetnek a jókedvű mókázás, a farsangi ala­koskodás alkalmával megszer­ve­zett bálok örömeiben. Az idei far­sangi mulatság is teltházas rendez­vénynek bizonyult, a bál jóhírére a megye számos helységéből, de az országhatáron túlról is érkeztek részt­vevők, ezúttal is a későn je­lentkezőknek alig-alig tudtak he­lyet szorítani az Ifjúsági Ház előcsarnokában. „Farsangi bá­lunk­nak kettős célja van: a far­sangi hagyományok ápolása és a rászorulók megsegítése. A szó­ra­kozva segíteni elképzelésünket ösz­szekötjük az adományozással. E­gye­sületünk egyik felvállalt célki­tűzése közé tartozik a segítség­nyújtás és a hátrányos helyzetben lévő családok segélyezése. A bál bevételéből az egye­sület szociális programjaiban részt­vevő hátrá­nyos helyzetű gye­rekeket és családokat támogatjuk. Ez al­kalommal húsvéti élelmiszer­cso­magokat fogunk összeállítani.” – ismertette köszöntő beszédében Sipos Ilona. A hagyományt be­tartva, idén is mintegy félszázan öltöttek jelmezt, a gyermekek mel­lett tucatnyi felnőtt is vállalta a mas­karázást. A jelmezek felvo­nu­lása és bemutatkozása jelentette a rendezvény csúcspontját, a szám­talan királykisasszony, mesehős vagy állatfigura, a tiroli vagy bajor öltözetben feszítők és a befőttes­üveg is megfogalmazhatta, ese­ten­ként sok humorral megfűszerezett üzenetét a farsangi mulatság részt­vevőinek. A Kohézió Egyesület Baráti Körének tagjai, jó szo­kásuk szerint az Aranylakodalom… ha lesz! című vidám jelenettel lepték meg a farsangi bál közönségét.

A jelmezek eredetiségét, kreati­vi­tását a Domschy Csilla, Gagyi Kinga és Szabó Albert összetételű szakértői zsűri értékelte. A lát­vá­nyos felvonulás egyetlen részt­ve­vője sem maradt oklevél és aján­dék nélkül. A 4+2 ASSZINKRON zenekarnak köszönhetően idén is fergetegesre sikerült a kohéziós farsang, amelyen a tombolahúzás izgalmas pillanatai jelentették a pihenési perceket. A tombolán ér­tékes nyeremények kerültek kisor­solásra, de aki nem is nyert a tom­bolán, a kitűnő hangulatú, kulturált és kellemes kikapcsolódást biz­to­sító farsangi mulatságot követően, bizonnyal nyertesnek érezhette ma­gát.

Makkai Zoltán, Heti Új Szó

 

 


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: