Húsvéti mulatság

Temesvár, 2015. április 5. - Húsvétvasárnap este a temesvári Ifjúsági Ház előcsarnokában került sor a 4+2 Asszinkron zenekar és a Kohézió Egyesület baráti körének a hagyományos húsvéti báljára. A kellemes hangulatú húsvéti mulatságba a szervezők kosarakban elhelyezett piros tojással várták a baráti társaságban mulatni vágyókat. Az előző évek hagyományához híven a jelenlevő hölgyek is hímes tojással készültek, így jutalmazták a locsolkodó férfiakat.

   Idén sem maradhatott el húsvét hétfő hajnalán a locsolkodó versmondó vetélkedő, így éltetve és a jövő generációnak továbbadva a húsvéti ünnepek hangulatát és hagyományát.

   A háromtagú zsűri – Berta Bianka, Kele Ildikó, Sipos Ilona – az eredetiséget, de a hagyományos locsolkodó-verseket is értékelte. Az ifjú korosztály képviselői: az Osváth testvérek, Dávid és Patrik voltak a legbátrabbak, ők törték meg a jeget, ezt a zsűri értékelte is, minden versenyző hímes tojást kapott. Tasi Tibor és Virág Imre hagyományos régi locsolóversekkel örvendeztette meg a jelenlevőket.

   A zsűri tetszését Szabó Tibor locsolóverse nyerte el, így ő vitte haza a Szeidert­-Lőrincz Laura által készített és felajánlott csipkézett libatojást. A többi jelenlevő férfi sem adta fel, így a hölgyek nem maradtak öntözetlenül.

   Ha régen vödörrel, frissen húzott kútvízzel locsolkodtak a legények, férfiak, ma már a meglocsolt hölgyek örömére illatos kölnivízzel történik a locsolkodás.

   Sípos Ilona főszervező, zsűritag Szabó Tibor győztes locsolkodó versét közlésre a szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta:

Korán reggel, útra keltem

Se nem ittam, se nem ettem,

Tarisznya húzza a vállam

Térdig kopott már a lábam.

Bejártam a fél világot

Láttam sok-sok szép virágot.

A legszebbet itt találtam

Hogy megöntözzem, alig vártam.

Szabad-e locsolkodni?

   Tombola-felajánlással támogatta a rendezvényt Szeidert-Lőrincz Laura, aki csipkézett tojásokat készített. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház négy darab kétszemélyes színházi belépőt ajánlott fel, ezek szerencsés nyertesei a színház legújabb előadásait nézhetik meg.

   A kellemes, baráti társaságban megszervezett bál hajnalig tartott.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen, 2015. április 08.


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: