Igazi karneváli hangulat a Kohézió farsangi bálján

Temesvár, 2016. február 6. - A farsangi időszak utolsó szombatján vérbeli karnevál-hangulatban búcsúztatta a telet a Kohézió Egyesület farsangi jótékonysági batyus báljának népes közönsége. A farsangi bolondozás a tetőfokára hágott, mintegy 40-50 jelmez vett részt a látványos farsangi felvonuláson. A jótékonysági mulatságnak ezúttal is kettős célja volt: a farsangi hagyományok ápolása és a Kohézió Egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű családok segítése.

Az egyesület nevében Sipos Ilona főszervező köszöntötte a vidám társaságot. „A bál bevételéből Önök az egyesület szociális programjaiban részt vevő hátrányos helyzetű gyerekek és családok életfeltételeinek javítását támogatják. Az adományokból húsvéti élelmiszercsomagokat fogunk összeállítani és egy szociális nyári tábor működtetésére gyűjtünk.” – mondta köszöntője során Sipos Ilona, aki megköszönte a Kohézió Egyesület baráti körének és a jótékonysági bál támogatóinak az önzetlen segítséget.

A bálozóknak a talpalávalót és a kiváló hangulatot ezúttal is a népszerű 4+2 Asszinkron zenekar szolgáltatta. Éjfélkor kezdetét vette a látványos farsangi felvonulás, amelyen a bálozók jelmezt öltött apraja-nagyja mutatta be ötletesnél ötletesebb maszkját. Az idén is cigánylegényből-cigánylányból, tündérből, varázslóból, boszorkányból, bohócból, cowboyból, krampuszból volt a legtöbb, de voltak eredeti ötletek is, mint a Szabadság-szobornak öltözött kisfiú, a kéményseprő család, a Csárdáskirálynő, egy igazi lovacska vagy a velencei kisasszonyok. A tavasztündérek tavaszváró versikékkel kergették el a telet. A maszkokat a Kele Ildikó, Keresztes Hajnal, Templer Ágnes összetételű zsűri értékelte, de a versenyzők közül senki sem maradt oklevél és ajándékok nélkül.

A Kohézió Egyesület támogatói, köztük a hamburgi TEMAH csoport tombola felajánlásának köszönhetően a hajnali tombolahúzáson értékes nyeremények találtak gazdára. A fergeteges farsangi mulatság során a születésnapjukat ünneplő bálozókat is felköszöntötték és megajándékozták.

A farsangi időszak rövidségére való tekintettel február 6-án szombaton egyszerre 4 Temes megyei helyszínen, Temesváron, Lugoson, Nagyszentmiklóson és Dettán tartottak télbúcsúztató farsangi mulatságot.  Óteleken a Magyarul Magyarokért Egyesület színjátszó csoportja mutatott be vidám kabaré-jeleneteket és bohózatot a helyi kultúrotthonban.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen

A Kohézió Egyesület magyar bálja az esztendő kiemelkedő eseménye

A Kohézió Egyesület által szer­vezett mulatságok töretlen jó hírét és vonzerejét erősbítette az idei farsangi mulatság, amely ezúttal is hamisítatlan kar­neváli forgataggá nőtte ki magát, hiszen szerény becslés szerint is az ötvenet is meghaladta a jel­mezek száma. A népszerűségnek ör­vendő 4+2 Asszinkron zenekar közremű­kö­désével megtartott teltházas far­sangi bálra Temesvár minden szög­letéből érkezettek mellett, ma­gunk csenei, végvári, ötvösdi, újszentesi, újmos­nicai far­sango­lókkal találkozhattunk, igazolva, hogy ezek azok a kö­zösségi ren­dezvények, ame­lyek a legszé­le­sebb társadalmi érdek­lődésre tar­tanak számot, és a leg­több részt­vevőt mozgatnak meg. Sőt, az idei „kohéziós” farsangi mulat­ság is a többségi nemzet­hez tar­tozó honfitársaink népes tábo­rának is kellemes kikapcso­lódási lehetőségert biztosított, elmon­dá­suk szerint többen a „magyar bált” tartják az esztendő egyik kiemelkedő eseményének!

Hagyományt betartva az egyesület nagyszabású közösségi rendezvényei a szórakozás és a jótékonykodás jegyében kerül­nek megszervezésre. “Az önkén­tesen felajánlott adományokból húsvéti élelmiszercsomagokat fogunk összeállítani az egyesület nyilvántartásában szereplő nehéz helyzetben levő családok számá­ra, illetve egy szociális nyári tábor költségeinek fedezésére fordít­juk” – mondta köszöntője során Sipos Ilona, a rendezvény fő szervezője, aki megköszönte a Kohézió Egyesület baráti köré­nek és a jótékonysági bál támo­ga­tóinak az önzetlen segítséget. A farsangi forgatag velejárója a jelmezek felvonulása, amikor a mó­kázás, a jó hangulat a tetőfo­kára hág, tavasztündérektől ame­rikai marhapásztorokig, ci­gány­lányoktól Csárdáskirálynőig és az Egyesült Államok-beli Szabadság-szobrot megtes­tesítő jelmezig csak a csillagos ég szabott határt a maskurások fan­táziájának. A maszkokat a Kele Ildikó, Keresztes Hajnal, Templer Ágnes összetételű zsűri értékelte, és az egyesület né­met­országi támogatójának, a ham­burgi TEMAH csoportnak kö­szön­hetően a felvonuló jelmeze­sek oklevelet és ajándékot vihet­tek haza. De tombolára is jutott az ajándékokból, a szerencsé­sebbek értékes ajándékokkal – közöttük a HETI ÚJ SZÓ hely­történeti évkönyvével – és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház által felajánlott belé­pők­kel térhettek haza kivilágos ki­virradatkor a far­sangi mulatság­ból.

Makkai Zoltán, Heti Új Szó

 

 


Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: