Nyári táborok a Kohézió Egyesülettel

Zsombolya, 2019. augusztus 5-10. Tizenötödik alkalommal szervezte meg a Kohézió Egyesület augusztus első felében Zsombolyán a Kaláka Hagyományőrző kézművestábort, ahol huszonöt tehetséges fiatal vett részt öt Temes megyei településről. A táborlakó fiatalok mellett a délelőtti kézműves-tevékenységekre egy zsombolyai csoport is bejárt.

A Kaláka-táborok célja a hagyományos kézműves munkaformák elsajátítása és gyakorlása, idén legnépszerűbb az üvegfestés volt. Munkacsoportokban dolgoztunk, érdeklődésnek megfelelően mindennap volt egy fő kézműves-tevékenység: nemezelés, bútorfestés, gyöngyfűzés, üvegfestést, batikolás. Ezzel párhuzamosan Lázár Éva gyékényfonó mester a gyékényszövés és -fonás alapjait tanította a kezdőknek, Lázár Csaba pedig kosárfonást és fafaragást oktatott a fiúknak. A tábor visszajárói egyedi kosarakat készítettek gyékényből.

Ötletesnél ötletesebb, népi motívumokkal díszített tárgyak készültek a tábor folyamán, amelyeket egy állandó kiállításon láthattak a szülők és az érdeklődők.

A táborozó gyerekekkel, a szabadidő hasznos eltöltése érdekében, egyik délután meglátogattuk a zsombolyai Sajtómúzeumot, amelyik nemcsak az országban, hanem Európában is egyedülálló. Kellemes fogadtatásban és kerekasztal-beszélgetésben volt részünk a múzeum kávézójában. Esténként, magyar népmeséket és ifjúsági filmeket vetítettünk.

A magyar szellemi értékek ismertetése érdekében nyílt napot is szerveztünk, egyik délután Vetési Zoltán tartott ismeretterjesztő előadást a gyerekeknek és érdeklődőknek. Erre a rendezvényre meghívtuk a zsombolyai gyerekek családjait is, ők is betekinthettek a tábor életébe, ismerkedtünk, barátkoztunk. Egy másik délután ellátogattunk a zsombolyai termálvizes strandra.

 Jó hangulatú és tartalmas alkalom volt ismerkedésre a táborzáró rendezvény, amelyen a szülők és a bejáró zsombolyai gyerekek is részt vettek és minden táborozó gyerek oklevelet, kohéziós pólót és kis ajándékot kapott.

A kézműves és egyéb tábori tevékenységekhez szükséges anyagi eszközök beszerzését a Communitás Alapítvány és a magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatta.

Sipos Ilona táborvezető beszámolója

Nyugati Jelen, 2019. augusztus 28.

Bútorfestést, üvegfestést, gyöngyfűzést tanultak






















Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: