Szociális szórványtábor

Zsombolya, 2012. augusztus 18-26 között került sor  a Kohézió Egyesület szervezésében, az egyesület nyilvántartásában szereplő hátrányos helyzetű és nagycsaládok(sok) gyerekeinek a táboroztatására.

 Huszonöt  hátrányos helyzetű gyerek vett részt a Zsombolyán megszervezett szorványtáborban, a tábor fő támogatói a Communitas Alapitvány és a németországi TEMAH –hamburgi csoportja volt.

Az önkéntes munkatársak és a Zsombolyai Polgármesteri Hivatal segitségével a temesvári gyerekek mellett Szakálházáról, Magyarmedvesről, Újmosnicáról érkező husz hátrányos helyzetű gyerek, valamint a zsombolyai gyerekek akik bejártak a délelőtti tevékenységekre, változatos programban vehettek részt és tölthették  hasznosan a szünidőt.

 A délelőtti kézműves foglalkozások során csoportokban dolgoztunk,érdeklődésnek megfelelően, a kisebbek festettek, hajtogattak, ragasztottak, a nagyobbak  a kézügyességüket fejlesztve: fontak – bogoztak,  gyöngyöt  fűztek, üvegfestékkel dolgoztak, logikai játékokkal fejlesztették tudásukat.

Nagy élvezet volt a szineshomokkal való ismerkedés, halmozódtak az elkészült tárgyak  tájképek, maszkok, szinesüvegek és a  gyerekek örömére a tábor végére egy szép kiállitást állitottunk össze.

A délelőtti tevékenységek közti szünetekben , a játszva tanulni módszert alkalmazva folytattuk a „Tudni illik, hogy mi illik”, elinditott sorozatunkat, amit a gyerekek élvezetére szerepjátékokkal fűszereztünk.

Mivel hogy, életünk alapköve az értékrend  és a táborozó gyerekek külömböző környezetből érkeznek,minden nap más – más témával foglalkoztunk, nem maradhattak el a beszélgetések: a barátságról, az önbizalomról,a segitőkészségről, az odafigyelésről a jó és rossz viszonyáról.    Táborunk mottója  és fő célja a barátkozás, a jókedv, az alapvető viselkedési szabályok elsajátitása volt.

A délutáni programok keretén belül a gyerekek ismerkedtek a várossal, meglátogattuk nevezetességeit. A fiúk számára nagy élmény volt a a Tűzoltómúzeumban kiállitott tűzoltókocsik tanulmányozása.

 A gyerekek legnagyobb örömére minden délután lesétáltunk a termálvizes strandra.

A lubiclolások közti szünetekben elfoglaltuk a strand keretén belüli játszóteret, nem maradthatott el a sportolási lehetőség sem, a labdajátékoktól a tollaslabdáig ki – ki kedve szerint mozoghatott.

A csoportszellem fejlesztése érdekében,minden délután focimérközést szerveztünk a lányok csapata a fiúk csapata ellen mérközött, a fiúk örömére többször ők vezettek, de a lányok is igyekeztek és ügyesen védték ki a kapura lőtt golokat.

 Tapasztaltuk, hogy az együttlét, a beszélgetés, az alapszabályok elsajátitása ,a játék, a gyerekek számára nagyon fontos, mert ezáltal fejlődik önbizalmuk, türelmük és segit abban, hogy  önállóak legyenek, aktiv szerepet és felelősséget vállaljanak egy csoporton belül, úgy a családban mint a továbbiakban az óvodában, iskolában.

Bizok benne, hogy új ismeretekkel és maradandó élményekkel váltunk el egymástól.

Ezúton szeretném megköszönni  a támogatóknak, a Communitas Alapitványnak, a hamburgi TEMAH csoportjának a tartalmas adományt ,

Sardenie I. úrnak a zsombolyai Santa Maria strand vezetőjének és nem utolsó sorban  a Zsombolyai Polgármesteri Hivatalnak a kitűnő együttműködést.                                                                                  

Sipos Ilona táborszervező beszámolója





















Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: