Kaláka Kézművestábor

Zsombolya, 2012. júIius 29 – augusztus 4 - Idén immár nyolcadik alkalommal gyűltek össze kalákába a tehetséges tanulni vágyó  fiatalok  a hagyományőrző kézműves táborba.

   Több mint huszönöt tehetséges gyerek  vett részt július 29. augusztus 4. között Zsombolyán a Kohézió Egyesület szervezte Kaláka VIII hagyományőrző kézműves táborban,a Communitás Alapitvány és a Zsombolyai Polgármesteri Hivatal támogatásával.

   A temesvári gyerekek mellett nagy érdeklődéssel kapcsolódtak  be a kézműves tevékenységekbe a zsombolyai gyerekek akik a tábornyitáskor szülők kiséretében érkeztek meg, valamint a visszajáró magyarmedvesi és mezőfelei  fiatalok is részt vettek.

    Munkacsoportokban dolgoztunk és célunk az volt, hogy minnél több természetes anyagot használva megismerjük és alkalmazzuk a hagyományos magyar munkaformát

   A délelőtti és délutáni tevékenységek során a gyerekek mindennap más  kézműves tevékenységgel ismerkedtek.

   Alulirott irányitása alatt minden nap egy-egy fő tevékenységre került sor, a táborlakók felfedezhették a gyapjú fontosságát, megismerkedtek a nemezelés technikájával: karkötőket, labdákat és az ügyeskezű lányok tolltartót nemezeltek.

   Másik fő tevékenységünk a batikolás volt, a kezdók kendőket batikoltak a  hagyományos növényi kivonatú festékkel,valamint a haladók textilfestékek alkalmazásával szebbnél- szebb polókat készitettek.

 Amig a lányok népi motivumokkal diszitett egyedi teritőket festettek, addig a fiúk Csaba bácsi irányitása alatt kosarakat, alátéteket, szakajtókat fontak gyékénből.

   Mindennapos tevékenységek közé tartozott  a gyékényfonás, mert kisebb csoportokban lehetett dolgozni Éva néni és Csaba bácsi irányitása alatt.

   Meghivottunk volt Lázár Éva népművész, gyékényfonó mester és oktató, a tábor visszajáró  vendége és bartátja, aki férjével  Lázár Csaba gyékényfonó mesterrel együtt bevallása szerint” nagyon szivesen látogat el a kaláka táborokba, mert nagyon barátságos légkörben,egyre több érdeklődő fiatal értékeli a feledőfélbe került hagyományos magyar munkaformákat és tevékenységeket”.

   A meghivottak leutaztak velünk Zsombolyára a tábor idejére, irányitásuk alatt a kezdő gyékénfonók megismerkedtek a gyékénnyel,megismerkedtek  a gyékényfonás alapjaival és technikájávalt, valamint a „haladók „ akik visszatérnek a kaláka táborokba egyényi tárgyakat szöttek, fontak.

   Csaba bácsi örömére a lányok is ügyesen fontak kis kosarakat, szakojtókat, be kell vallanom, hogy sok erőre és rátartásra de főleg kitartásra van szükség mig egy-egy darab elkészül.

   A rövid szüneketben a lányoknak a gyöngyfűzés,bogozás, és üvegfestés volt a fő élvezet, üvegfestékkel és szines homokkal népi motivumokat alkalmazva,disztitettük a különböző tárgyakat.

   Ötletesnél ötletesebb tárgyak, diszek kerültek ki a gyerekek kezéből.

   A disz és használati tárgyak mellett, népi motivumokkal diszitve textiliát és polókat festettünk, majd az elkészült tárgyakat egy állandó kiállitás keretén belül kiállitottuk, igy a szülők és érdeklődők láthatták mit tanultunk és alkottunk egy héten át.  

   A kikapcsolódás sem maradt el, a városlátogatás, egy  kellemesen töltött délután  a termálvizes strandon,valamint a péntek délutáni Zsombolyai Városnapok keretén belül, a Flórián szobor melleti szabadtéri koncert megtekintése, minden hasznosan eltöltött szabadidős program hozzájárul a közösségépités, valamint ennek keretén belül a közösségfejlesztés, személyiségfejlesztés, anyanyelvünk,hagyományaink ismertetéséhez.

   Az anyanyelv és hagyományápolás aktiv gyakorlása, az alkotókészség és kézügyesség fejlesztése volt a tábor mottója.

   Táborzáró rendezvényünk nagy érdeklődésnek örvendett, a zsombolyai gyerekek szülei, nagyszülei meglátogatták a kiállitást és értékelték munkánkat.

  Minden résztvevő  a Corvin könyvkiadónak köszönhetően,kis ajándékcsomagot és emléklapot kapott.

   Barátságos légkörben búcsúztunk el egymástól, hisszük, hogy a látottak-hallottak, maradandó élményt jelentenek, minden tapasztalat személyes élményé vállik, a gyerekek látják és gyakorolják a hagyományos munkaformákat és egyényi tárgyakat képesek készitenek természetes anyagokból.

   Ezutón szeretném megköszönni a támogatóinknak, Váradi Tündének az Evidecor képviselőjének, aki a táborozó gyerekek örömére szineshomokot adományozott egyes tevékenységekre, valamint az  Auto Demi Trans Kft. vezetőjének, Demjén Dezsőnek aki a táborozó gyerekek szállitásában segitett.

   A helyi támogatókkal való kiválló kapcsolat és együttműködés nélkül nem lett volna ilyen sikeres ez a tábor, a lelkes támogatokkal lehetővé tettük, hogy a kalákába összegyűlt gyerekek elsajátitsák a hagyományos magyar munkaformákat,a gyékényfonás fortélyait és felejthetetlen napokat töltsenek a Kaláka VIII kézműves táborban.

Sipos Ilona

táborszervező beszámolója

















Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az értékrendről

A könyvben bemutatott értékrendi ábrázoló fejtegetések tovább bővíthetők, fejleszthetők ... >>

Fejtegetőre való feliratkozás:

Név:
E-mail: